Statistiken är tydlig; inom 15-20 år kommer det att saknas flera hundra tusen bostäder för seniorer i form av 55+ lägenheter till servicehem och sjukhem. Var skall alla äldre ta vägen om det blir för dyrt att vårdas eller bo kvar i hemmen med personal, matlagning och mänsklig omtanke? Många seniorer vill bo kvar i sin bostad när de blir äldre men om de blir sjuka önskar de att de flyttade till annat boende mycket tidigare.

skl_varskalldebo_2015Kan staten och kommuner garantera att vi alla får plats när behovet uppstår eller är det som i skolan att tyvärr det är lite kö nu så … Alternativen finns men bara för dem som har råd och planerar i tid eller har tur. Tur, smaka på ordet! Vill jag förlita mig på att ha tur i detta scenario. Är det så orättvist att kunna betala för ett seniorboende kan man undra. Om privata initiativ bygger boende för seniorer där individen uppmärksammas, kan umgås med andra på ett otvunget sätt, använda olika nivåer av service eller vård och njuta av en lunch eller middag om man vill, skulle inte du vilja bo där?

Jag har hört en historia där en äldre dam åker på kryssning i Västindien med helpension istället för att betala samma summa för att bo på ett sjukhem utan omsorg och trist mat hemma. Vad i den historien gör att jag inte ser med glädje på att bli äldre. Jag vill bo i Göteborg med min familj på besöksavstånd, även om jag i princip inte har något emot en kryssning i Västindien, men att bo på en kryssare permanent? Nej tack, jag är ju ändå återhållsam svensk. Jag vill bo där mina vänner är och ha en fast punkt i mitt liv. Åka på kryssningssemester däremot om jag orkar som senior, är bara ett plus.

Är det så fel att privata byggare och entreprenörer skulle kunna avlasta trycket på seniorboende så att kommuner skulle kunna fokusera sina resurser på dem som verkligen behöver, det även om alla har rätt till sin vård och sitt boende. Om det finns alternativ på marknaden där du själv bestämmer servicegrad oavsett om det är kommunen eller privata aktörer som utför den, skulle du vilja bo där? Skall vi kunna bygga seniorboenden får vi sätta fart, jag blir bara äldre för varje dag som går.

Pontus-Bilén-W1

Pontus Bilén
Webbredaktör