Hallå där, Petter Ahlström…

… mannen bakom Senior-Världs-Konferensen i Göteborg 21-22 april om äldres boende. Alla tycks komma till din konferens om hur äldre ska bo i framtiden, från äldreministern till SPF Seniorernas förbundsordförande.
– Ja, det är fantastiskt. Vi har drygt 40 programpunkter med personer i ledande ställning under konferensen. Vi bjuder också in andra aktörer, däribland seniorernas egna organisationer.

Varför gör du detta – vilket är det jättekorta svaret på ert syfte?
– Jag vill hjälpa till att lösa ett av vår tids riktigt stora utmaningar – att hjälpa till att forma seniorers boendedrömmar.

Har du engagerat dig i äldrefrågor tidigare?
– Jag har brunnit för det här i snart 15 år. När jag läste på KTH skrev jag mitt examensarbete på äldreboendeområdet i Stockholm. Därefter doktorerade jag i ämnet strategi och styrning, arbetade i några år med frågorna på företagen CBRE och EY. Sedan 1,5 år tillbaka driver jag företaget CLA Sweden som vill skapa attraktiva boenden för seniorer i gemenskap med andra.

Vad hoppas du för slutresultat av konferensen
– Att fler ska dela insikten om att det som skulle kunna bli ett stort samhällsproblem faktiskt är en stor möjlighet. Men en möjlighet vi måste lösa tillsammans. Jag hoppas att konferensen ger hopp om ett äldreliv för alla som vill bo, leva och åldras i världens bästa land Sverige.

Petter-Ahlstrom_Veteranen

Varför gör ni det här just nu?
– Det är helt enkelt rätt tid nu och vi är många som engagerar oss i detta. Mycket talar för att det kommer att lyckas bra, vi har med oss allt från regering, kommuner och landsting till fastighetsbolag, akademin och seniorföreningarna.

Blir det en Seniorvärldskonferens varje år? Alltid i Göteborg?
– Självklart vill vi att Seniorvärldskonferensen ska bli årligt återkommande. Göteborg är en bra stad att vara i av många olika skäl, här finns världsledande institutioner och företag på området. Så planen är att fortsätta hålla konferensen i Göteborg.

Men varför kallar ni det för en Världs-seniorkonferens?
– Samhällsfrågorna som följer av den demografiska utvecklingen är ingen svensk företeelse. Det är en av världens största utmaningar jämte miljöförstöring och världssvält. Vi måste lyfta frågan för att kunna lösa framtiden tillsammans. Vi vill samverka och dra lärdom från hela världen. I år har vi talare från Nordamerika, Holland och Tyskland som pratar om deras utmaningar och lösningar.

Hur många aktörer kommer att vara på plats?
– Vi har alltså drygt 40 programpunkter med personer i ledande ställning under konferensen. Vi bjuder också in andra aktörer att vara med som åhörare eller bidra genom att ställa ut på den angränsande expon, bland dem seniorernas egna organisationer.

Hur många personer hoppas du kommer att besöka konferensen 21-22 april?
– Antalet är inte det viktigaste, vi behöver att rätt personer kommer och en tillräckligt stor grupp som kan representera hela äldrelivsbranschen. För det goda samtalets skull vill jag fylla Chalmers konferenscenter som tar 450 personer. Så det siktar vi på!

Läs hela intervjun på Veteranen.se >>